Гід антиоксидантами: найважливіше, що потрібно знати

Гід антиоксидантами: найважливіше, що потрібно знати | Alfaspa зображення 1

Антиоксиданти корисні — про це відомо усім. Але чим саме корисні антиоксиданти для догляду за шкірою, розбирається не кожен. Генетик, учений, розробник засобів марки HydroPeptide Ніл Кітчен розповідає, як працюють антиоксиданти, які з них — найефективніші, і що потрібно знати, щоб домогтися від продуктів з антиоксидантами максимальної ефективності.

Антиоксиданти — популярний інгредієнт у засобах для догляду за шкірою. Це один з найкращих інгредієнтів у догляді з точки зору клінічних результатів. Вони дають помітний миттєвий ефект, відчутну користь у довгостроковій перспективі і відчуття розкоші в догляді за шкірою.

Що таке антиоксиданти і навіщо вони потрібні?

Щоб зрозуміти, що таке антиоксиданти і чим вони корисні в догляді за шкірою, потрібно ознайомитися з поняттям "вільні радикали". Вільні радикали, або активні форми кисню, — це атоми, в структурі яких відсутні деякі електрони. Тому інші електрони стають нестабільними і намагаються забрати електрони у здорових молекул. Це завдає шкоди клітинам — в тому числі, клітинам шкіри. Саме щоб їх захистити, і потрібні антиоксиданти. Ці молекули дозволяють віддавати електрони вільним радикалам і знову робити їх цілісними. А значить, вони не шкодять здоровим клітинам.

Звідки з'являються вільні радикали? Є багато причин: ультрафіолетове випромінювання, забруднення атмосфери, стрес і погане харчування. Особливо важливо захищати шкіру за допомогою вітамінів і антиоксидантів улітку: сонце, джерело ультрафіолету, стає агресивним. На нашу шкіру впливають два типи ультрафіолетових променів — UVB (спричиняє опіки) і UBА (провокує фотостаріння і рак шкіри). UVA-промені провокують утворення активних форм кисню і стають причиною оксидативного стресу. Це, своєю чергою, запускає вироблення прозапальних цитокінів, посилене виділення матричних металопротеїназ і зменшує вироблення колагену. Результат — втрата структурних протеїнів і помітне погіршення стану шкіри.

Існує багато типів вільних радикалів, які загрожують здоров'ю шкіри. А отже, антиоксидантний захист теж має бути різноманітним. Антиоксиданти треба підбирати так, щоб вони могли протистояти кожній з активних форм кисню. Коли ми створюємо формулу на основі антиоксидантів для HydroPeptide, використовуємо різні інгредієнти для захисту від сонця та інших джерел пошкодження вільними радикалами.

Гід антиоксидантами: найважливіше, що потрібно знати | Alfaspa зображення 2

Як використовують антиоксиданти в косметиці

Формули на основі антиоксидантів можуть створюватися за допомогою різних підходів. Перше джерело — екстракти рослин. Одна з переваг використання таких екстрактів— антиоксиданти надійно захищені усередині рослини, а значить, — вони є потужнішими. У команді HydroPeptide вивчали, як рослина захищає і стабілізує власні антиоксиданти, щоб повторити цей механізм і домогтися кращого ефекту на шкірі. Так, вони помітили, що в складі олії зерен винограду є вітамін Е й інші ключові антиоксиданти. Вітамін Е стабілізує їх, роблячи більш потужними і корисними для шкіри. "Це допомогло нам ізолювати сильніші антиоксиданти, щоб використовувати їх у засобах для догляду", — пояснює доктор Кітчен.

Для створення ефективних формул HydroPeptide використовують комбінацію ботанічних екстрактів і антиоксидантів-вітамінів. Для засобів для догляду за шкірою це дуже важливо, тому що такий прийом діє подвійно: антиоксиданти водночас успішно доправляються в шкіру і захищають засіб в тюбику, не дозволяючи йому втратити активність. "Ми застосовуємо армію антиоксидантів, щоб домогтися синергетичного ефекту на шкірі. Скажімо, не використовуємо лише вітамін С, а об'єднуємо його з іншими антиоксидантами і пептидами, щоб забезпечити формулу потужністю і різноплановістю щодо ефекту", — говорить Ніл.

Які антиоксиданти вважаються кращими і використовуються в догляді за шкірою найчастіше?

Вітамін С — мабуть, найвідоміший антиоксидант. У формулах засобів для догляду його використовують в кількох найпопулярніших формах. Наприклад, THD (Тетрагексіділ аскорбат) — стабільна форма вітаміну С, яка зустрічається в продуктах на основі олій. MAP (магнію аскорбіл фосфат) і SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate) — ще дві популярні стабільні форми вітаміну С. А ось L-аскорбінова кислота — активна форма, яка не може похвалитися стабільністю. Тому HydroPeptide, до прикладу, використовує її разом з інгредієнтами, здатними її стабілізувати. В масці з вітаміном С HydroPeptide використовується запатентована технологія на основі висушеної L-аскорбінової кислоти: в такій формі вона краще зберігає ефективність.

Ніацинамід, або вітамін В3. Він здатний покращувати стан шкіри на кількох рівнях. Ніацинамід пригнічує запалення шкіри, зменшує видимість пор і добре зарекомендував себе в боротьбі з наслідками ультрафіолетового випромінювання. І, звісно, як антиоксидант, він ефективно бореться з окислювальним стресом.

Гід антиоксидантами: найважливіше, що потрібно знати | Alfaspa зображення 3

Вітамін А, або ретинол — ще один відомий вітамінний антиоксидант. Його корисні властивості численні і різноманітні, а також добре вивчені: вітамін А використовують у засобах для догляду вже понад 50 років. Клінічно доведено, що він стимулює вироблення колагену і бореться з руйнівними процесами в шкірі. Іноді вітамін А може спричинити подразнення шкіри. Тому певні форми вітаміну А — третиноїн й ізотретиноїн — можна застосовувати лише за призначенням лікаря. Для більшості пацієнтів найкраща форма ретинолу — ретинальдегід. У HydroPeptide використовують ретинол відстроченої активації в інкапсульованій формі. Це забезпечує вітаміну А глибше проникнення в шкіру і зводить до мінімуму вірогідність подразнення.

Вітамін Е — важливий антиоксидант, про який ми часто незаслужено забуваємо. Він не настільки потужний, як вітаміни А і С, але його роль важлива і суттєва: він стабілізує інші антиоксиданти і дозволяє зберегти їхню активність в момент нанесення.

У більшості формул HydroPeptide використовується токоферол, похідна вітаміну Е.

Ресвератрол. Міститься у винограді й арахісі. У HydroPeptide його використовують і виробляють у великих масштабах. Ми використовуємо процес ферментації дріжджів, щоб створити унікальний тип ресвератрола. Його можна знайти в складі засобуLumaPro-C, де в поєднанні з вітаміном С ресвератрол підсилює антиоксидантний ефект.

Ліпоєва кислота. Найкращі її джерела — в їжі: помідори, броколі, буряк і шпинат. Іноді цю кислоту називають протизапальним антиоксидантом. Одна з її грандіозних переваг — вона стимулює організм виробляти більше власних антиоксидантів. Це дуже важливий момент: наше тіло саме здатне виробляти антиоксиданти. Тому інгредієнти на кшталт ліпоєвої кислоти настільки важливі.

EllagiC. Він допомагає вітамінам А і С активно взаємодіяти з клітинами шкіри. Цей антиоксидант покращує і спрощує процес входу вітамінів у фібробласт — і, таким чином, підсилює вироблення колагену. HydroPeptide використовують EllagiC в кількох формулах — до прикладу, в складі крему Nimni з ретинолом відстроченої дії.

Бустер Firma-Bright, створений HydroPeptide у минулому році, — поєднання різних антиоксидантів, кожен з яких підсилює дію іншого. До них додали потужні пептиди. В результаті цей бустер вважають у компанії найкращою формулою на основі вітаміну С на ринку.

Обговоримо?
Напишіть свою думку
Коментарі
Написати коментар
Детальніше

Дивіться інші статті ALFA-блогу

Beauty-розклад: які процедури потрібно робити зимою

Beauty-редактор harpersbazaar.com.ua готує своїх читачів до зимового сезону та рекомендує ефективні, інноваційні та безпечні процедури, які можна та потрібно проводити у холодних період пори року.

Читати детальніше

Сердечно вітаємо з Міжнародним Днем Лікаря

Сердечно вітаємо з Міжнародним Днем Лікаря всіх фахівців естетичної медицини!

Читати детальніше

Розклад ALFA-навчання на січень

У січні ALFA-команда підготувала для Вас 3 навчальних заходи!

Читати детальніше