Лазерна епіляція: топ-5 питань до експерта

Лазерна епіляція: топ-5 питань до експерта | Alfaspa зображення 1

Сьогодні лазерна епіляція є найефективнішим способом боротьби з небажаним волоссям на тілі. І хоча канони краси змінюються і ми поступово повертаємось до натуральності, залишаються прихильники гладкої шкіри по всьому тілу. Вибір лише за вами, а лікнеп з лазерної епіляції проведе Ольга Щербанеско, лікар-дерматовенеролог, головний тренер ALFA Medical & Spa Development.

Як виникла лазерна епіляція?

Коли вчені винайшли лазер, що працює за рахунок світла, це стало революцією у науковій галузі. Спершу з'явився рубіновий лазер. Епіляція - одна з перших естетичних процедур, у яких його застосовували. Пізніше виник олександритовий лазер, а за ним прийшло покоління абсолютно нових лазерів - діодних. Вони поєднують безпеку з ефективністю та все частіше використовуються косметологами.

Як працює діодний лазер?

Основний принцип роботи будь-якого лазера – селективний фототермоліз. Лазерний промінь вибірково поглинається мішенями у шкірі. Це означає, що він здатний впливати на волосся, практично не впливаючи на інші тканини.

Наприклад, довжина світла лазерів в апаратах останніх поколінь Asclepion MeDioStar Monolith і Asclepion Epilab – 810 нанометрів. Це дає ідеальне поглинання меланіном, пігментом, вміст якого у волоссі вищий, ніж у шкірі. Тому в першу чергу саме волосся поглинає світло і розігрівається до температури коагуляції, або зварювання.

Ось ще один цікавий факт про вищезгадані лазери: розробники додали 30% діодів із більшою довжиною хвилі – 940 нанометрів. Вона добре поглинається гемоглобіном, що переносить кисень в еритроцитах. Навіщо це було потрібне? До кожної волосинки підходить тонкий посуд, який його живить. За допомогою лазера ця посудина теж розігрівається та склеюється. В результаті завдяки подвійному механізму епіляції ми знищуємо зародки волосся і перекриваємо їм живлення, забезпечуючи ефективність і на світлому, і на рудому волоссі.

Волосся росте в різному темпі. Поки одна волосинка тільки прокльовується, друга вже перебуває в активній фазі росту, а третя готова випадати. Через таку фізіологічну особливість все волосся неможливо видалити відразу і назавжди. Під час епіляції лазер взаємодіє тільки з волоссям в активній фазі зростання - тими, що живляться через судину. Одночасно у цій стадії знаходиться 10-30% волосся. За одну процедуру можна зачепити лише їх.

Наш організм заточено на регенерацію. Тому через 3-4 процедури може статися феномен, коли організм розбудить «сплячі» волоски та їх зростання посилиться. Таке трапляється не завжди, але це нормально. Більше того, це навіть добре: «розбуджені» волоски переходять в активну фазу зростання, а отже, їх без проблем можна видалити.

Скільки процедур потрібно для помітного результату?

Курс процедур — від 6 до 10. Це залежить від вихідної кількості волосся, їх кольору, товщини та гормонального статусу клієнта. Ефект гладкої шкіри можливий, це не міф. Але епіляцію важливо робити системно. Це нескладно: між сеансами — зручна кількість часу: друга процедура призначається через місяць після першої, третя через півтора, четверта — через два і так далі.

Щоразу інтервал збільшується на половину місяця, тому що з кожним разом кількість волосся зменшується, а самі волоски стоншуються і втрачають інтенсивність кольору. Під час курсу епіляції не можна проводити шугаринг. Фахівці радять лише голити цю зону. Цей процес істотно спрощується, тому що волосся стає м'якшим.

Поліпшення помітні відразу, але масштабними та очевидними вони стають через 3-4 процедури. Курс займає у середньому рік.

Як готуватися до лазерної епіляції та доглядати за шкірою після процедури?

Лазерна епіляція: топ-5 питань до експерта | Alfaspa зображення 2

За 6-12 годин до процедури волосся потрібно акуратно голити свіжою бритвою з хорошим гелем, щоб не було подразнень та пошкоджень. Світлочутливість шкіри підвищують ефірні олії та парфуми. Якщо ви любите парфумовані дезодоранти, за кілька тижнів до процедури бажано перейти на антиперспірант без запаху. Те саме стосується кремів та обгортань з маслами – шавлії, кориці та інших. На якийсь час від них варто відмовитися.

Лазер підсушує шкіру. Під час проходження курсу потрібно приділити особливу увагу зволоженню шкіри та після душу наносити засіб з алое або гіалуроновою кислотою. Це відновить бар'єр шкіри та підготує її до наступних процедур. Перші 3-4 дні після процедури не варто ходити до саун, приймати гарячі ванни, використовувати абразивні мочалки, активно тренуватися. Упродовж двох тижнів після процедури не варто засмагати.

Які є протипоказання?

Протипоказання до будь-якої фізіотерапевтичної процедури бувають загальні та локальні.

Загальні:

  • активна онкологія та період у 5 років після перенесеної операції або втручання
  • вагітність та період лактації
  • гострі інфекції - скарлатина, вітрянка, навіть грип та ГРВІ
  • загострення будь-яких захворювань внутрішніх органів
  • Найчастіше питання - цукровий діабет. Якщо людина стежить за рівнем цукру, правильно харчується та проходить лікування, лазерну епіляцію можна робити. Якщо харчування тканин порушено, епіляція, як та інші активні процеси, не допускається
  • тромбофлебіт. Навіть якщо тромбофлебіту немає, великі варикозні судини краще оминати
  • підвищена чутливість до світла

Місячні є протипоказанням, хіба що з погляду гігієни. Крім того, під час менструації підвищується чутливість шкіри і може бути некомфортно. Але загалом епіляція під час місячних нічим не страшна.

Локальні протипоказання продиктовані властивістю лазера поглинатися меланіном та гемоглобіном, тобто кольоровими речовинами. Він добре поглинається татуюваннями, і в разі використання лазера на малюнку, на тілі можливий сильний глибокий опік.

Кольорові татуювання – важливе протипоказання. Їх потрібно заклеювати спеціальним пластиром та додатково прикривати рукою. Та ж логіка поширюється на родимки, великі венозні вузли та невуси.

Обговоримо?
Напишіть свою думку
Коментарі
Написати коментар
Детальніше

Дивіться інші статті ALFA-блогу

Відтепер [ comfort zone ] має амбасадора!

Італійський професійний бренд космецевтики [ comfort zone ], Davines Group, радий повідомити про початок співпраці з українською дизайнеркою Ксенією Шнайдер.

Читати детальніше

5 лайфхаків при роботі з лазерами. Частина 2

У статті продовжуємо говорити про неординарні та ефективні способи застосування лазерного обладнання, які допоможуть диференціювати бізнес від конкурентів та запропонувати пацієнтам вирішення проблем новими методами (початок у №1, 2021 р.).

Читати детальніше

Головні beauty-новинки вересня 2021

Beauty HUB зібрав для вас найбільш цікаві й актуальні новинки косметики, що вийшли цього місяця. Саме час вписати їх до свого осіннього б’юті-художнього альбому і почати експериментувати з макіяжем вже зараз!

Читати детальніше